Brooks Levitate

Brooks Levitate – mine ord

Jeg har nu løbet i mine Levitate fra Brooks i en god måneds tid og løbet knap 200km i dem.
Brooks Levitate er en sko som jeg er meget begejstret for – måske faktisk den fedeste sko jeg har løbet rundt i til dato. Det siger ikke så lidt, eftersom jeg har arbejdet i løbeforretning og prøvet samtlige mærker.
Levitate differentierer sig ved at levere markedets bedste returenergi. Brooks har udviklet en mellemsål (DNA Amp) med ny skummateriale, som udvider sig naturligt og generer en særdeles god returenergi.

Skoen har været noget tid under udvikling, og allerede sidste vinter stiftede jeg bekendtskab med Levitate. Der er brugt meget tid på at udvikle skoen med mest muligt bounce effekt samt en pasform, der føles så naturlig at man nærmest føler man løber på trampoliner.

Skoen overordnet

Support – neutral
US 9 M – 318 gram
Hældrop – 8mm

Levitate er en god mængdetræningssko, som giver dig mere ”bounce” end f.eks. Brooks Ghost 10. Den er en smule mere fast en Brooks Glycerin – og igen er der bare mere ”bounce”.

Brooks har sammen med det firma, som også laver lignende mellemsåler til f.eks. Adidas BOOST, Saucony EverRUN. Til forskel er så, at Levitate fokuserer på at have den mellemsål der er mest energibesparende.

Når man løber (gælder alle sko), så komprimerer mellemsålen mellem din fod og jorden i hvert skridt. Det er meget simpelt. Ideelt vil være: foden rammer jorden, mellemsålen komprimeres og skubber tilbage med samme kraft du lander. Således vil løb være helt ubesværet.

Virkeligheden er dog, at der er et tab af energi i løbesko, som vi ikke altid selv helt kan styre. Det afhænger meget af, hvordan du lander og hvor varmt materialet (mellemsålen) er.

Det er så lige præcis hér hvor Brooks har fundet sin styrke. Brooks har pakket deres ”DNA Amp-materiale” ind i TPU (blanding af hård plastic og blød silikone) for at begrænse den vandrette

kompression.

Derfor rammer din fod jorden, og den energi du lander med kan kun gå et sted; lige tilbage til din fod.

Førstehåndsindtryk

Når man åbner kassen og ser skoene er der ingen tvivl om at skoene ligner og er ”premium” sko!
De fås i flere farver, men jeg har fået den sorte med den super fede sølvfarvede bund!

Umiddelbart føltes skoene lidt tunge, men det gør mig kun glad. Jeg kan godt lide en tung mængdetræningssko.
Når man så skal have skoene på for første gang, så får man ligesom ved de andre Brooks sko følelsen af det er en sko til netop dig! Den afrundede hæl giver en tæt og sikker fornemmelse. Fin plads til min fod, uden jeg føler den på nogen måder klemmer.
DOG synes jeg ikke den første tur var mega fantastisk. Det kan være fordi jeg løb på løbebånd, men jeg mærkede første ”bounce-effekten” på min anden tur.

Herefter har jeg brugt den til alle mine lange ture – inkl. En 25km tur med 20km i pace 3.45. Så det er en sko, hvor der er plads til god mængde, men også til nogle lidt mere friske ture.

Lidt om sålen

Som tidligere nævnt benytter Brooks sig af DNA Amp mellemsål i Levitate. Ved at anvende deres egen blanding fra DNA og pakke mellemsålen ind i TPU materialet, så skiller Brooks sig ud fra konkurrenternes mellemsåle.

Boost og EverRun er en noget mere blød fornemmelse, hvor DNA Amp er en mere fast mellemsål. Det gør også at Levitate er en mere holdbar sko, eftersom materialet er mere fast.

Levitates ydersål er prikken over i’et i denne sko. Gummiet er tykt, som betyder der er masser at slide af. I øvrigt giver mønstret et gode greb, og et godt greb er dejligt når vi skal lave et godt afsæt.
Kombinationen af en stærk mellemsål og ydersål, så tror jeg at dette er en sko som vil kunne holde til flere kilometer end de andre sko i skabet!

Opsummering

Brooks har taget et skridt i den rigtige retning og lavet en sko med masser af ”energi”. Der er dog stadig plads til at videreudvikle på denne sko.
Nu tænker jeg blot højt – men at lave en konkurrencesko i samme materiale med lavere drop, og måske en carbon-plade kunne være rigtig sprødt.
Levitate er en holdbar sko med masser af komfort. Den er stiv – men det er for at imødekomme energireturneringen. Vægten kan måske skræmme, men for mig har det ingen hindring været. Faktisk tænkte jeg ikke over at det var en 318gram sko (herre) før jeg efterfølgende har nørdet i den.
Skoen har jeg svært ved at sætte i ”bås”: Interval sko er det nok ikke, som halvmaraton sko er den for tung, måske man kan løbe en fornuftig maraton i den, tempotur er den glimrende til!
Jeg kommer selv til at bruge den til mine lange søndagsture og den ene tempotur om ugen.
Levitate er blevet revurderet igennem syv runder, og kombinationen som den er nu er altså det, som ”mængden” har sagt er det bedste.
Skoen er for en nybegynder, som vil have en holdbar sko såvel som den rutineret løber, som gerne vil prøve en sko med god bounce-effekt.

Jeg har forsøgt at forholde mig objektiv i denne anmeldelse. Jeg har hørt mig rundt ved dem jeg kender, som også har løbet i Levitate og forsøgt at opsummere herfra.